Analogue and Digital

clock.jpg

Another minute in the death of Preston Bus Station, soon to be demolished. The use of analogue and digital time displays was a compromise of the late ‘sixties and early ‘seventies as people got used to decimalization and the 24 hour clock. The clock face was easier to read at a distance while the digital display could be compared with the advertised times of buses. The overhead double clocks, now broken, provided a continuing education in 24 hour notation. As schoolchildren we looked at the double display and wondered which time to believe and follow. Occasionally we experienced the freezing of time, digital and analogue, as the power was cut during the “Three Day Week”.

preston bus station

bus station

Clock picture by “eat at joes”

Location

Letter to the Editor

friargate.jpg
The vision published in the Lancashire Evening Post
June 5 2006
Location

The text of a letter published in the Lancashire Evening Post on Friday 23 June:
“It is difficult to understand the point of the drawings of the proposed developments in Preston on your front page (Evening Post, June 5). They appear to show the complete demolition of Friargate and its reconstruction as a suburban business park. It is a ham-fisted vision. The Council say we should not take the drawing seriously as a proposal. Why then was it issued? Is it beyond the Council to produce a proper urban design and architectural strategy for the area if their aim is to propel the city to European status? There are numerous European examples of the proper integration of new developments with historic structures and city patterns.” Sally Stone, Manchester School of Architecture

fishergate

Preston in the ’50s. Friargate is the curved street running from the top centre of the picture. The new proposals are for the area at the top of the picture. Click on the image for more aerial views of Preston in the ’50s.

Beyond the Fragile Geometry of Space

P1010079.JPG

Beyond the Fragile Geometry of Space. Studio 6 (Tutors Eamonn Canniffe and Renata Tyszczuk) – University of Sheffield School of Architecture: Exhibition at Sylvester Works Sheffield (Location, exhibition now closed). The studio projects dealt with the possibilities for the northern edge of Venice of the proposal to build a ‘sublagunare’ underground rapid transit system between Marco Polo Airport and the island. Stretching from the Sacca della Misericordia to the Arsenale the projects were developed as a group masterplan with a series of individual interventions, each of which dealt with the down-at-heel historic fabric or proposed new islands for transport, museological or environmental uses. As an ensemble the projects in effect create a new facade to the city, opposite to David Chipperfield’s extension to the cemetery on the island of San Michele.

P1010075.JPG

P1010071.JPG

Eamonn Canniffe has now moved to Manchester School of Architecture: e.canniffe@mmu.ac.uk

Toronto Project

site motage.jpg

John Johnston formerly a studio tutor at Manchester School of Architecture now finds himself in Durham, North Carolina, where he is setting up a practice and doing some independent property development. John’s professional life has taken him from Texas to Manhattan, Manchester and Toronto. We asked him what he was up to and he sent us this project from Toronto: Sustainable house for a city lane (replace one garage). Location. John writes:

“With this project I am continuing my exploration of a process-driven approach to architectural design that I have developed in earlier projects and at the same time adapting it to the needs of a particular site and client. My approach emphasizes an aleatory process over a commitment to a predetermined end form. I often take as a starting point something from a previous project, and then methodically change it in a step-by-step fashion. Typically, I manipulate the item by constantly re-interpreting it in different media: free-hand drawing, cardboard and paper models, photographs, electronic models, and combinations thereof.

For this project the process has revolved around a few goals (organization using intersection, manipulation of natural light, and the balancing of opposites) and settled on a formal concept that relates to the backs of the neighboring houses, which shift forward and backward from one another along the axis of their party wall divisions. Where a garage now sits, this house is to be built compactly and efficiently, in an ecologically responsible manner that saves precious resources. It makes a minimal footprint, relies on the existing infrastructure of the city, and is designed to minimize non-renewable energy use. At the same time it provides a modern and highly individual urban retreat.

The main entrance is directly off the lane along a concrete block wall that continues internally, organizing the metal staircases and a bath and kitchen ‘core’, while dividing the house into three areas of high-ceilinged, open living space. The north-south axis of the staircases connects interior spaces to each side while visually linking the front to the back. There are two distinct garden areas to the back of the house, and both roof levels are planted. The concrete and steel structure employs natural and recycled building materials. ‘Green’ mechanical systems and passive solar design elements supplement heating needs that are greatly reduced by the high quality, well insulated construction of the building envelope.”

John L Johnston, Architect NYC & Durham NC

process collage.jpg

Appearing Rooms

Appearing Rooms by Jeppe Hein has been installed on Preston Flag Market as part of Art 06. It consists of walls of water defining four square rooms. The water walls switch on and off intermittently to allow users to move from one space to another. Users choose whether to follow the path prescribed by the opening and shutting of the jets or to crash through the walls of water. The installation is successful and popular. Location.

Harris Museum & Art06

Photographs by Luke Bosman (upper) & M. Liebenberg (lower)

The Temple

st james from temple

Leaving The Temple of Convenience is a fine architectural experience. A former underground toilet, the bar borrows a superstructure of bold Edwardian commercial architecture from nearby buildings. You don’t fall out of this bar – you rise out of it. On a bad night, leaving the Temple is reminiscent of the last few verses of Inferno with Dante and Virgil emerging from the rings of Hell via the scaly wings of Satan – the pristine Edwardian Baroque of the St. James Building is like a promise of purification (60 paces from the bar fridge to the façade of the building beyond) with a white masonry elevation thinning on one side, framed glass wall spreading on the other. From buried room to proud façade in a few significant steps. There have been subterranean bars and clubs before, but could any of them oppose darkness and compression with such illuminated, upright optimism?

…..There is below,
As far from Beelzebub as one can be

Within his tomb, a place one cannot know
By sight, but by the sound a little runnel
Makes as it wends the hollow rock its flow

Has worn, descending through its winding channel:
To get back up to the shining world from there
My guide and I went into that little tunnel;

And following its path, we took no care
To rest, but climbed: he first, then I – so far,
Through a round aperture I saw appear

Some of the beautiful things that Heaven bears,
Where we came forth, and once more saw the stars.

Dante Alighieri, Inferno, Canto XXXlV, trans. Robert Pinsky

Location

Interventions

CUBE 6.JPG

The INTERVENTIONS exhibition opens at CUBE on Wednesday evening at 6.30pm.
Exhibition Location

Interventions is an exhibition of the work of a group of students from the college of Continuity in Architecture at Manchester who worked with the students from the Recycled Architecture Unit at the University in Barcelona. They created installations, first in February in Barcelona and then in May in Manchester. Interventions is a record of this process.

interventions

Buy the catalogue at CUBE for a fiver.

Parc Bach

camlin1.jpg

Camlin Lonsdale Landscape Architects of Llangadfan in Powys held their summer barbecue this weekend and offered us the chance to revisit their studio designed by Dominic Roberts and constructed by Robert Camlin. The building was conceived as one boundary/edge of a working farm and brings an urban sensibility to the farmyard, defining the limit of the open space. The client constructed the building out of local timber (including ‘green’ oak cladding from the Powys Estate) and after ten years it is weathering beautifully and merging with the hedgerow marking the limit of the village settlement. Go to Francis Roberts Architects for more pictures, drawings and concept sketches. Camlin Lonsdale are involved in a number of important urban schemes. Building location.

P1010076.JPG P1010066.JPG

Facades & faces

netherwitton hall

Nether Witton Hall, Northumberland. Pevsner in ‘The Buildings of England: Northumberland’: “…c.1700-1710…square block seven by three bays, with top balustrade and quoins. All windows with pediments, but three varieties used in an order difficult to follow: straight-sided open, segmental open, and segmental open with scrolly ends.”

netherwitton hall

The effect of the facade is quite disconcerting and amusing. What system governs the arrangement of the differently treated windows? The decision to have three pediment variations seems too much for the building and leads to an interruption of rhythm. Even the Palazzo Farnese makes do with less variety on each storey. The eccentricity of the pattern undermines the authority of the building and, after all, makes it likeable.

Location