Església de la Colònia Güell

p1040995.JPG                                                                                                                       p1040972.JPG                                                                                                                                                              To the east of Barcelona lies the small town of Colònia Güell. This compact settlement was constructed to house the workers and the factories upon which Eusebi Guell’s fortune was based. On the outskirts lies the local church, or rather the crypt of the unfinished church. This is an expressive and atmospheric structure designed by Antoni Gaudí. Of course Güell and Gaudí had a long and fruitful relationship, with the construction of a number of much more well known buildings. This structure nestles into the rock of the hillside and is obviously intended to appear as if it is part of the landscape. The building is random yet exact. The stone is irregular at the building’s corners with what looks like a volcanic infill.  The columns rise at acute angles from the earth and almost become flying buttresses as they struggle to hold the crypt itself in place. The interior is equally mysterious, the large open space is calm and organic, the unfinished quality adds to the drama. The only slight anomaly is the recent pavings, which is set in a regular manner around the building and becomes a podium upon which the building sits, thus breaking the illusion of the building growing from the landscape. The crypt is certainly big enough to hold the congregation, so perhaps that is why the ambitious building was never completed, but then again Gaudí and Güell have a reputation for taking their time.

Thinking about Josep Llinás

 llinas1.jpg

llinas3.jpgllinas2.jpg

On a recent visit to Barcelona it was a great pleasure to see once again his Carme Housing in the Raval District. This was always a modest building and seems even more so now that it needs a coat of paint and bit of a clean. However, the controlled forms combined with the close integration into the context means that the apartment block is both unpretentious, while still commanding a strong presence.

Two colliding rectangular blocks dictate the form of the building. The point of intersection creates a slight setback, which encourages the narrow street to expand and thus allows the building to breath. In what seems like a common practice in Barcelona, the corner of the building is set at 135˚, and thus the covered balconies project into the street. The green window shutters, which are flush with the walls, seem untraditional and slightly strange given the apparent extreme attempt to integrate the building into its particular location, but I am reliably informed that the city council actively discourages the construction of new open balconies.

 

Jaume Fuster Library

llinas.JPG   p1040908.JPG                                                                                                                                                                The new library by Josep Llinás and Joan Vera Garcia close to the Parc Guell in Barcelona is a building, which from a distance appears to be low and somewhat disconnected from the environment immediately around it, however it gradually reveals itself to be a complex series of  swoops and waves. It is an articulate white and glazed structure that marks the junction between a busy road, an underpass and the huge building blocks of the area.The building facade is peeled back to reveal an intensely coloured entrance, which is both human scale while still acting to control and guard the open space or plaza immediately in front of it. The interior is equally complex, an atrium, around which the circulation navigates itself, allows controlled natural light to penetrate through the space.

Outstanding Academic Achievement

cooksontom1306252909312-2.jpg

Continuity in Architecture is very pleased that one of their final year students has been awarded the University of Manchester award for Outstanding Academic Achievement. This prize recognises the truly exceptional performance of a graduate student.

Tom Cookson, who has just completed his sixth year, designed a collection of small structures within an intimate area of the city of Dubrovnik. This exactingly designed Repository for Unwanted Memorabilia attaches itself closely to the grain of the city. It integrates a series of interconnected spaces with the three-dimensional character of the dense urban environment. The project was beautifully communicated; Tom used both computer and hand drawings to describe his vision.

Tom, who has recently been asked to interview by a number of architectural practices including the with the 2011 RIBA Royal Gold Medal winner, David Chipperfield, also won the Manchester School of Architecture Student of the Year award.