p1040995.JPG                                                                                                                       p1040972.JPG                                                                                                                                                              To the east of Barcelona lies the small town of Colònia Güell. This compact settlement was constructed to house the workers and the factories upon which Eusebi Guell’s fortune was based. On the outskirts lies the local church, or rather the crypt of the unfinished church. This is an expressive and atmospheric structure designed by Antoni Gaudí. Of course Güell and Gaudí had a long and fruitful relationship, with the construction of a number of much more well known buildings. This structure nestles into the rock of the hillside and is obviously intended to appear as if it is part of the landscape. The building is random yet exact. The stone is irregular at the building’s corners with what looks like a volcanic infill.  The columns rise at acute angles from the earth and almost become flying buttresses as they struggle to hold the crypt itself in place. The interior is equally mysterious, the large open space is calm and organic, the unfinished quality adds to the drama. The only slight anomaly is the recent pavings, which is set in a regular manner around the building and becomes a podium upon which the building sits, thus breaking the illusion of the building growing from the landscape. The crypt is certainly big enough to hold the congregation, so perhaps that is why the ambitious building was never completed, but then again Gaudí and Güell have a reputation for taking their time.

2 Responses to “Església de la Colònia Güell”

  1. Engineering Consultants Says:

    This is a very interesting building design. The vast amount of irregular elements to this structure make your eyes constantly bounce around to try and get a feeling for the place.

  2. Anon Says:

    The roof looks like the spice ‘Star Anise’ or Illicium Verum. The solidity of the ceiling form looks tangible.

Leave a Reply