The Colour

May 5th, 2011

St Peter Klippan

Colour of the Twentieth Century.

voelklingen

Above: St Peter, Klippan, Sweden (Architect, Sigurd Lewerentz)
Below: Defunct ironworks Voelklingen, Saarbrucken, Germany

malmo sketch

Malmo Eastern Cemetery by Sigurd Lewerentz. And the accompanying pictures … LINK

Chapel of the Resurrection

April 8th, 2007

DSC01443.JPG

Photoset

St Mark, Bjorkhagen

October 2nd, 2006

St Mark, Bjorkhagen, Stockholm. Sigurd Lewerentz.

St Mark Bjorkhagen

St Mark, Bjorkhagen. Through the birch wood.

St Mark is one of two brown brick churches completed by this architect in the ’50s and ’60s (the other is St Peter’s, Klippan). Like St Peter’s it is a precise geometric composition of church, parish offices, social rooms and courtyard. Set in a birch wood separated from the unremarkable suburban apartments nearby, there is no sense of the building contributing to the immediate urban area in any conventional way. The architect establishes a detached environment within the birch grove, creating a sense of place which might have existed before the arrival of the suburb. The church buildings enclose a courtyard oriented north/south. The church itself is oriented in the traditional way but it is difficult to identify the nave within the massing of the building. The building achieves a reorientation of the visitor in time, position and atmosphere.

St Mark Bjorkhagen

South facade. Courtyard central; offices left; church and social rooms right.

St Mark, Bjorkhagen

St Mark Bjorkhagen

Bells in the undulating section of wall.

St Mark Bjorkhagen

Entrance canopy and courtyard.

A timber portico (detached as at the Resurrection Chapel) watches over the courtyard and marks the entrance to the church. The church itself is entered through a foyer followed by a public hall. This succession appears to be inspired by the processional sequence in early-Christian churches. The route from the from the courtyard is a progression from daylight to darkness.

St Mark Bjorkhagen

Foyer

St Mark Bjorkhagen

Hall (nave doors to the right)

St Mark Bjorkhagen

Nave

As you enter it is difficult to make out the features in the nave. It takes time to adjust and accept the new condition. A baptism is in progress. It is as dark as an underground space: a crypt or catacomb. An architect from Jerusalem also visiting the church that day attempted to explain it to me: “This is the work of a master. The use of light is masterful. In the darkness our eyes search for the light. We must wait for the light to be revealed to us.” A single window high-up on the south side of the nave allows a shaft of light to pick out a small piece of the nave floor. The ceremony continues. The bells ring. The baptised child is raised up and shown to the congregation.

St Mark Bjorkhagen

Bjorkhagen Photoset
Klippan Photoset

Klippan photoset

September 5th, 2006

St Peter Klippan

Church of St Peter, Klippan, Sweden. Sigurd Lewerentz 1963-1966. Photoset.
Yes, it’s dark in there.

Malmo sketch

August 28th, 2006

from the ridge

Sigurd Lewerentz worked on the Malmo Eastern Cemetery from 1916 until 1969. The cemetery is the site of his final building. The first impression of the cemetery is disappointing - the initial impact of the Woodland Cemetery in Stockholm is so complete that you expect the trick to be repeated. It takes some time to understand the structure of the landscape design and appreciate the architect’s mastery of topography.

malmo sketch

His winning competition design was entitled ‘The Ridge’ and it is structured in relation to an existing ridge running across the site. The ridge incorporates a Bronze Age burial mound.

mound

Lewerentz treats the ridge as a long stretch of “captured” arable land, an excerpt from the Scanian countryside. He specified that it should be planted with wheat. The ridge allows a wider view of the whole site and is intended as a place for reflection, a short walk perhaps, after the burial ceremony. The architect’s ashes are scattered here.

burial mound steps to mound crossing

The ridge is crossed by paths and steps leading to the formally hedged enclosures containing graves on the slope below. Lewerentz contrasts the treatment of the ridge as countryside with the formal grid of the enclosures which follow local burial practice.

avenue

DSC01504.JPG

The cemetery buildings mark the phases of Lewerentz’s architectural expression between 1916 and 1969. From neoclassicism to a free, experimental use of materials in their crudest form. All the buildings are difficult in their obtuseness and their refusal to ingratiate.

The first building completed on the site was The Chapel of St Birgitta. It is set into the ridge, supporting the primacy of the landscape feature. The building is painfully severe and mute. The Chapel is related to an axis through the formal burial areas.

St Birgitta St Birgitta

Further down the slope are the Chapels of St Knut and St Gertrud, completed in 1943. These have monopitch-roofed loggias and walls made of marble chips laid in courses. The buildings appear ungainly. Caroline Constant proposes that the buildings have “affinities with Scanian farms, the tree-lined complex offers a requisite sense of privacy while insuring the visual dominance of the landscape”*. The view from the ridge across the burial enclosures supports this interpretation of the buildings as related to an unselfconscious local vernacular.

ridge

chapels

Portico

The flower stall of 1969 continues the monopitch theme which can perhaps be traced back to the land form as it gently slopes from its origin, the ridge.

Flower Stall, Malmo

*From Chapter 7 Seeking an appropriate cemetery atmosphere: Additional cemeteries by Asplund and Lewerentz in Constant, Caroline The Woodland Cemetery: Toward a Spiritual Landscape (Byggforlaget Stockholm 1994)

See also:
Ahlin, Janne Sigurd Lewerentz Architect (MIT Press 1997)

and

The Last Building

The Last Building

August 10th, 2006

DSC01521.JPG

The final building by Sigurd Lewerentz is a small flower stall completed in 1969 for Malmo East Cemetery. The original simple mono-pitch form has been recently extended. The original building is charming and elegant. It is sited parallel with the ridge along the site and has concrete walls and a copper-covered roof. The windows are clipped to the face of the walls and finished with sealant. The roof sweeps down to shade the front window. The timber battens, intended primarily for the jointing of the copper sheet, are thickened to provide structure for the roof overhang. The surface-fixing of the glass conceals the thickness of the concrete walls and gives the whole structure a feeling of surface, thinness, lightness.

DSC01523.JPG

Posted from Malmo, Sweden

Resurrection

August 1st, 2006

resurrection.jpg

Lewerentz. Chapel of the Resurrection, Woodland Cemetery. Photoset.

Posted in Stockholm