Querini Stampalia Foundation

On a recent visit to Venice, Continuity in Architecture noted the changes that have been made to Carlo Scarpa’s masterly interpretation of the Venetian Palazzo, the Querini Stampalia Foundation. These changes are apparent even before entering the building, Scarpa’s delicate bridge is no longer in use as the entrance, and instead the visitor accesses the building from around the corner. This does seem to destroy the careful sequence of entrance spaces, although this was difficult to ascertain as the meticulous foyer rooms with their moats are now exhibition spaces. When CIA visited, they were blacked out to contain a geometric installation of tiny lights. The recital room was lined with transparent plastic, another installation rather than a protective device we hope. But the elegant courtyard garden, containing the moving water, appeared intact.